Bunda och amerikanens död

Bunda och amerikanenav Pepetela

En amerikan har hittats död under oklara omständigheter i Benguela, Angolas näst största stad. Den amerikanska ambassaden är på krigsstigen. Kan det röra sig om ett terroristbrott?

Säkerhetspolisen i Luanda skickar sitt senaste stjärnskott, den baktunge agenten Bunda för att förstärka den lokala polisen.  – Så ser scenöppningen ut för en räcka händelser runt den amerikanske ingenjörens död.

Bland de personer som lyser klarast är Julio Fininho, demobiliserad soldat utan pension eller anställning, som hittat ett ovanligt sätt att försörja sig på och Maria Antonia, för vacker och intelligent för att kunna få ett hederligt jobb. För att inte tala om titelpersonen själv – Jaime Bunda – dryg, arrogant, romantisk, intuitiv och skarpsinnig, med ett stort manligt ego, som utmanas av den attraktiva afroamerikanska FBI –agenten Shirley, utsänd att följa utredningen på plats.

Förutom en spefull kritik mot USA, som går som en röd tråd genom boken, finns det en massiv vidräkning med de inhemska oligarker som förde ut svindlande belopp ur landet på den socialistiska tiden, då privat ägande var förbjudet och allting tillhörde alla.

Och vem var då skyldig till amerikanens död? – Författaren föreslår två möjliga lösningar. Det blir upp till läsaren att hitta sin sanning.

Pepetela (pseudonym för Artur Pestana) född i Benguela 1941, är en av Angolas mest framstående författare. Han deltog aktivt i den angolanska befrielsekampen och var sedan vice utbildningsminister i den första regeringen efter Självständigheten 1975.

Sedan debuten 1973 har Pepetela publicerat ett tjugotal skönlitterära verk, som översatts till ett femtontal språk. Han har erhållit flera litterära utmärkelser varav det portugisiska Camões-priset 1997 är det hitintills mest prestigefyllda.

På svenska har tidigare utkommit Ngungas äventyr (Afrikagrupperna 1983), Sköldpaddans historia (Tranans förlag 2000), Hunden i Luanda (Sköldpaddans förlag 2005) och Bunda – en baktung agent (Panta Rei 2011)

ISBN 978-91-9788-447-1

%d bloggare gillar detta: