Gift från Gud, botemedel från Djävulen

Av Mia Couto

Översättare Mario Pastor

Kan skönhet bli till ett gift? – En ung kvinnas framtoning och dragningskraft och vad den kan föra med sig är grundmotivet i Gift ifrån Gud – botemedel från Djävulen.

Den portugisiske läkaren Sidónio Rosa, blir djupt förälskad i Deolinda från Moçambique som han träffar på en läkarkongress i Lissabon. Utan hennes vetskap ger han sig iväg för att söka upp henne i hembyn Vila Cacimba, på den mocambikiska landsbygden, men hon är inte på plats utan sägs vara på en konferens.

Allt eftersom tiden går och läsaren får följa den vindlande berättelsen från Vila Cacimba, där sanning och lögn vävs samman i en duell mellan Gud och Djävulen, blir det uppenbart att Deolinda inte kommer att återvända. Hennes föräldrar, paret Sozinho, den kloka och vältaliga Munda och den koleriske Bartolomeu, tidigare fartygsmaskinist, som färdades på de sju haven, har själviskt utnyttjat Sidonio Rosas godtrogenhet.

Efter hand kommer Munda med påståendet att Deolinda utsatts för övergrepp. Men är det sant? Hatet gror ändå hos Munda som hämnas genom att begå en brottslig handling och försvarar sig med: Om inte Gud hjälper oss, hur kan vi då motstå undsättning från Djävulen.

Det sägs att Deolinda med flit smittade sin far med en allvarlig sjukdom innan hon försvann från byn. – Är hon död eller en vålnad som driver runt utan att få ro? Eller är hon kanske den mystiska utmärglade budbärerskan klädd i grått, som kommit till byn för att överlämna ett brev och sprida glömskans blommor – ett gift ifrån Gud eller ett botemedel från Djävulen?

ISBN 9789198547108

%d bloggare gillar detta: