Havet vill ha mig

havetav Mia Couto
med illustrationer av João Nasi Pereiera

Det här är berättelsen om Zeka – en ilandstigen fiskare och Laurmina – en oförlöst skönhet och deras sammanflätade liv i en liten by vid havet någonstans på Afrikas sydöstra kust.

Zeka söker genom dansen och den kroppsligt lustfyllda kärleken glömma plågsamma erfarenheter, upphöra att minnas dem och i korta stunder finna frid.

Laurmina däremot har, enligt henne själv, haft ett innehållslöst liv som hon vill fylla med andras berättelser och avtvingar därför Zeka att dela med sig av sina traumatiska upplevelser.

”Havet vill ha mig” är också en berättelse om Havet allestädes närvarande – översvallande generöst, men också grymt och krävande.

Mia Couto föddes i Beira i Moçambique 1955 i en familj som utvandrat från Portugal. Han engagerade sig tidigt i befrielserörelsen och började efter självständigheten arbeta som journalist och studera biologi.

Vid sidan av sitt omfattande författarskap är Mia Couto verksam som biolog och krönikör, både i lokala och internationella media. Han har tilldelats flera framstående priser och utmärkelser. Bland dem fick han 2013 motta ett av Portugals prestigefyllda litterära pris för portugisspråkig skönlitteratur.

ISBN 9789197884495

%d bloggare gillar detta: