Johan utan land

Johan utan landav Johan Galtung

Den norske fredsforskaren Johan Galtungs självbiografi Johan utan land finns nu på svenska.

Johan Galtung är en portalgestalt inom fredsforskningen och ligger bakom inrättandet av Institutet för fredsforskning i Oslo (PRIO) 1959 och var dess ledare fram till 1969. Han blev sedan den första professorn i Freds- och Konfliktforskning vid Universitetet i Oslo.

Sedan 1978 har haft världen som arbetsplats. Han har varit gästprofessor vid ett femtiotal universitet runt om i världen, hedersdoktor/professor vid tolv universitet i Europa och Asien och rådgivare för de flesta FN-organ.

1993 grundade han organisationen TRANSCEND  –  ett världsomspännande nätverk för fred och utveckling som han idag ägnar det mesta av sin tid.

JOHAN UTAN LAND är en intressant och skarpsinnig genomgång av 1900-talets historia från 1950 och framåt, oupphörligen underhållande, lärorik och imponerande i sin mångsidighet . Som läsare kan man inte annat än hålla med Johan O. Jensen i  Adresseavisen som, då den norska utgåvan kom ut, utbrast:

”Tack vår Herre för Johan Galtung! Utan fredsforskaren, professorn, aktivisten, konfliktsökaren och den bitvis hämningslöst provocerande samhällsdebattören, skulle världen vara en mycket tråkigare plats.”

ISBN: 9197884405, 9789197884402

%d bloggare gillar detta: